Barion Pixel

CSOK PLUSZ - Büntetés kalkulátor v1

Az alábbi büntetés kalkulátor edukatív és tájékoztatási célokat szolgál annak érdekében, hogy az emberek tudatos és felelős döntését segítse.
Rendeletek alapján számol, nem minősül banki ajánlattételnek - ©

Ft
15M 30M 50M
év
%
Fontos! A rendelet szerint a büntetés számítás egyik alapja, a 3%-os támogatott kamat. Függetlenül attól, hogy ennél alacsonyabb a bank által kínált tényleges kamat.

hitelösszeg: - kamat: % - futamidő: év
gyermekek születésének hónapjai:
betörlesztett összegek:

Büntetés várható összege

A CSOK plusz hitelre fizetendő büntetés összege a gyerekvállalási határidő pillanatában, ha nem teljesült minden vállalt gyermek.
meglévővállalt0 született1 született2 született3 született
0 gyermek 1 gyermek 0 Ft--
1 gyermek 1 gyermek 0 Ft--
2+ gyermek 1 gyermek 0 Ft--
48. hónap vége
0 gyermek 2 gyermek 0 Ft-
1 gyermek 2 gyermek 0 Ft-
96. hónap vége
0 gyermek 3 gyermek
Add meg a 2. gyermek születési
idejét a pontos értékhez!
0 Ft
120. hónap vége

A fenti táblázatból kiolvasható, hogy különböző meglévő és vállalt gyermekszám esetén mennyi büntetés merül fel, ha mégsem születik meg valamennyi gyermek maradéktalanul a gyerekvállalási határidőre.

A büntetés összege egy vállalt gyermek esetén a 48. hónapot követő 120 napban egy összegben befizetendő értéket mutatja (a korábbi befizetett törlesztőrészleteket és a fennálló tőketartozást nem veszi figyelembe), két vállalt gyermeknél a 96.-ot és háromnál a 120. hónapot.

A hitel ezt követően a támogatásmentes kamatra áll át, így érdemes kiváltani.

A fizetendő büntetés összege az egyes hónapokban

Jogosolulatlanul igénybevett kamattámogatás
Jogosolulatlanul igénybevett kamattámogatás és a büntetés
1/48 - 1. gyermekvállalási határidő, 48. hónap 2/96 - 2. gyermekvállalási határidő, 96. hónap 3/120 - 3. gyermekvállalási határidő, 120. hónap

Ez a grafikon azt mutatja, hogy az általad megadott paraméterek szerint az idő folyamán mennyi a felhalmozódott potenciális büntetés.

Kamattámogatás:
A büntetés alapja a támogatásmentes kamat (5 éves állampapírkamat 110%+1%) és a kamattámogatott (jellemzően 3%) kamat közötti különbség.

Kamattámogatásra jutó büntetés:
Kamattámogatás összegére a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékű büntetést kell fizetni.

Támogatásért és banki ajánlatért keresd a pénzügyi szakértőket,
akik - DÍJMENTESEN - válaszolnak minden kérdésedre, és segítenek a hitelügyintézésben.

Kamat, tőke és büntetés együttes összege*

A hitel addigi törlesztőrészlete, a fennálló tartozás, és büntetés költsége a gyerekvállalási határidő pillanatában, ha nem teljesült minden vállalt gyermek.
Szüneteltetés alatt felhalmozódó kamatok összege:
meglévővállalt0 született1 született2 született3 született
0 gyermek 1 gyermek 0 Ft--
1 gyermek 1 gyermek 0 Ft--
2+ gyermek 1 gyermek 0 Ft--
48. hónap vége
0 gyermek 2 gyermek 0 Ft-
1 gyermek 2 gyermek 0 Ft-
96. hónap vége
0 gyermek 3 gyermek
Add meg a 2. gyermek születési
idejét a pontos értékhez!
0 Ft
120. hónap vége
* Ha a CSOK Plusz hitelt bármilyen okból büntetés kiszámítása mellett vissza kell fizetni, akkor a vásárláskor meg nem fizetett illetéket utólag, további büntetőkamat nélkül vissza kell fizetni.

A táblázat részletes magyarázata

Azt mutatja meg ez a táblázat, hogy a kezdeti költségeket és végtörlesztési díjat leszámítva mennyibe kerül összességében a CSOK hitel a gyermekvállalási határidő pillanatában.

Az előző táblázathoz hasonlóan itt is bemutatjuk különböző meglévő és a vállalttól eltérő ténylegesen megyszületett gyerekszám esetét is. Mivel az esetleges büntetés esetén a 48/96/120. hónap végétől elvesztené a CSOK Plusz hitel a jövőre nézve a kamattámogatást, ezért akkor érdemes lehet kiváltani egy normál piaci hitelre.

Ezért azt racionális megvizsgálni, hogy addig a pillanatig mennyibe került a hitel. A táblázat értékében már benne van a korábban megfizetett kamat és tőkerész, a fennálló tartozás és a büntetés, melyet a korábbi táblázatban is bemutattunk.

Felhalmozódó kamatok:

Az első gyermek születésénél kérvényezhető szüneteltetéskor, nem kell törlesztőt fizetni. Azonban a bank a korábbi moratóriumhoz hasonlóan összegyűjti az egy év alatt felhalmozódott kamat összegét, melyet további kamatfizetés nélkül vissza kell fizetni.

A kormányrendelet szerint a "tőketartozást sem a törlesztés szüneteltetés ideje alatt, sem annak lejártát követően nem lehet a szüneteltetés ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.".

Annak érdekében, hogy tudatosítsuk a szüneteltetés kérésének pénzügyi hatását, külön kiírjuk a szüneteltetés alatt felhalmozódott kamat összegét.

A rendelet szerinti a felhalmozódó kamatot a futamidő hosszabbításával kellene visszafizetni. Ennek van olyan további veszélye hogy a kamattámogatás maximum 26 évig jár, így 25 éves eredeti futamidő esetén megemelkedhet az utolsó hónapokban a havi fizetendő.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy a terveitek szerint bővül a családotok, akkor érdemes lehet a normál piaci és a CSOK Plusz támogatott hitel törlesztője közötti különbséget minden hónapban félretenni. Ez dupla nyereség: ha bővül a család felhasználható, ha mégsem, akkor előtörleszthető. Az előtörlesztés is csökkenti a várható büntetést!

A hitel büntetésmentes lefutásának modellezése

hitelösszeg: - kamat: % - futamidő: év
- gyermekek születésének hónapjai: - betörlesztett összegek:

A havi törlesztőrészlet alakulása

Kamatfizetés
Tőketörlesztés
Havi törlesztő részlet
1/48 - 1. gyermekvállalási határidő, 48. hónap 2/96 - 2. gyermekvállalási határidő, 96. hónap 3/120 - 3. gyermekvállalási határidő, 120. hónap
Büntetés összege: 0
Saját befizetések összege:
(minusz) Fennálló tartozást meghaladó előtörlesztés:
Túlfizetéssel csökkentett befizetések:
Szüneteltetés alatt felhalmozódó kamatok összege:

Önkéntes előtörlesztéssel is csökkenthető a szimuláció során a felvett hitelösszeg tőkerésze.

Ezen az ábrán azt szemléltetjük, hogy a szimuláció során megadott esetben, büntetésszámítás nélkül (végig támogatott kamatot feltételezve) hogyan alakul a hitel törlesztőrészlete.

A szaggatott vonallal a gyermekvállalási határidőket jelenítjük meg. A hitel az első 12 hónapban türelmi idővel indul, ezalatt csak kamatot kell fizetni.

A felvételt követően született 2. és további gyermekek esetében (attól függetlenül, hogy vállalta-e a család) 10 millió forintos előtörlesztés kérhető, illetve önkéntes előtörlesztés is csökkentheti a havi törlesztőrészletet.

A felvett hitel visszafizetésének elemei

Havi tőketörlesztések összege (kumulatív)
Gyerekszületési támogatások összege (kumulatív)
Önkéntes előtörlesztések összege (kumulatív)
1/48 - 1. gyermekvállalási határidő, 48. hónap 2/96 - 2. gyermekvállalási határidő, 96. hónap 3/120 - 3. gyermekvállalási határidő, 120. hónap

Az ábrán azt szemléltetjük, hogy a szimuláció során megadott esetben, milyen forrásokból lesz visszafizetve a felvett hitelösszeg.

A szaggatott vonallal a gyermekvállalási határidőket jelenítjük meg. A piros vonal a havi törlesztőrészletek során a tőketartozást csökkentő összegeinek kumulatív értéke.

A tőkét a felvételt követő második gyermek megszületésekor és minden további gyermek esetében akár 10 millió forinttal csökkenti a gyermekszületési támogatás.

További információk a CSOK Pluszról és a kalkulátorról

 • A kalkulátort edukatív céllal hoztuk létre, hogy a hitelfelvétel előtt is át lehessen gondolni, hogy különböző esetekben várhatóan mekkora lesz a büntetés mértéke.
 • A CSOK Plusz rendelet szerint: „a hitelintézet az igénybe vett kamattámogatás éves összegét évente egyszer, az éves elszámolás keretében közli a támogatott személyekkel.” így aki már felvette a CSOK Plusz hitelt az a hitelintézettől tud a büntetés pontos értéke kapcsán tájékoztatást kapni.
 • A kalkulátor nem számol a bankok által felszámított kezdeti költségekkel és elő/végtörlesztési díjjal, mert ez bankonként eltérő és nem is célunk banki ajánlattételnek feltüntetni az eredményeinket.
 • A kalkulátor bemutatja - az opcionálisan kérhető 12 hónapos, moratórium jellegű szüneteltetés alatt - felhalmozódó kamattámogatás összegét. Ez az összeg ugyan nem kamatozik tovább, de vissza kell fizetni. A kalkulátor nem kezeli a visszafizetéssel járó futamidő hosszabbodást, mert az a célunk, hogy tudatosítsuk, hogy ez első gyermek születésénél kérhető szüneteltetés során is halmozódik a kamatfizetés.
 • A büntetés nagysága legnagyobb mértékben a meg nem született gyerekek számától függ, a második tényező az 5 éves állampapír kamat mértéke, a legkisebb pedig a jegybanki alapkamaté. A kalkulátorban valamennyi tényező állítható. Akár lehet korábbi piaci paramétereket is beállítani.
 • Ha valaki azt szeretné modellezni, hogy például 3 év alatt mennyi büntetés halmozódik fel, akkor azt javasoljuk, hogy a 36. hónapra állítson be egy felvett hitelösszegnek megfelelő előtörlesztést. Ezzel a harmadik éveben végtörlesztődik a modell szerint a hitel, és a 48. hónapban kiírt büntetés értéke valójában a 36. hónapot fogja mutatni.
 • Véleményünk szerint előtörlesztéssel csökkenthető a potenciális jövőbeni büntetés, mert csökken a jogosulatlanul igénybe vett kamattámogatás. Ám a CSOK rendeletben van egy klauzula, mely szerint az önkéntes visszafizetés is büntetési esemény. Ennek jogi értelmezése sokféle lehet, sajnos az állásfoglalások is csak tájékoztató jellegűek. A kalkulátor előnye, hogy többször lefuttatható, így érdemes megnézni különböző értelmezések esetén is az eredményt.
Teremts kapcsolatot!

Szakértői Ebook

Leírás

Mindent a CSOK Pluszról

INGYENES

Gyakori tévhitekkel és pénztárca kímélő tippekkel

A “Mindent a CSOK Pluszról” egy könnyen érthető, részletes útmutató, amely felfedi a CSOK Plusz hitelrendszer specialitásait. A könyv célja, hogy elengedhetetlen társ legyen az otthonteremtés folyamatában, mélyreható tudást nyújtva, mégis közérthető formában. A szerző által összegyűjtött és strukturált információk révén a olvasók hozzáférhetnek a támogatott hitelekkel kapcsolatos minden fontos részlethez, sőt még fontos pénztárcakímélő tippeket is tartalmaz.

Pénzügyi szakértők

A pénzügyi szakértők széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a hitelpiacról és a pénzügyi termékekről, valamint segítséget nyújtanak a hitelképesség felmérésében, hitelkérelmek előkészítésében és a legmegfelelőbb hiteltermék kiválasztásában, ezáltal hozzájárulnak a hatékony és biztonságos ügyletekhez.

Ruczek Krisztina

– okleveles közgazdász, hitelszakértő

Fekete János

– okleveles közgazdász, hitel-és biztosítás szakértő, pénzügyi mentor

Pataki Gábor

– közgazdász, vezető hitelszakértő

Fancsali Judit

– közgazdász, vezető jelzáloghitel szakértő

Lőrinczi Csaba

– okleveles közgazdász, pénzügyi szakértő

Kurucz András

– hálózati igazgató, hitel és biztosítás szakértő

Építési Hitel Kisokos

3900 Ft

Szakértői útmutató a hitelvilág előnyeihez és takarékos tippekhez. Aktuális tartalmakkal, és kiegészítésekkel

 • könnyen olvasható, tagolt, felsorolásorientált összefoglaló anyag
 • száraz jogszabályok helyett, jól érthető összefoglaló
 • táblázatokkal, magyarázatokkal, elmélyülést segítő forrásmegjelölésekkel

Szakértői Ebookok

Építési Hitel Kisokos

3900 Ft

Szakértői útmutató a hitelvilág előnyeihez és takarékos tippekhez. Aktuális tartalmakkal, és kiegészítésekkel

 • könnyen olvasható, tagolt, felsorolásorientált összefoglaló anyag
 • száraz jogszabályok helyett, jól érthető összefoglaló
 • táblázatokkal, magyarázatokkal, elmélyülést segítő forrásmegjelölésekkel

Lakáshitel Tudástár

3900 Ft

Lehetőségek és stratégiák: szakértői perspektívából Aktuális tartalmakkal, és kiegészítésekkel

 • könnyen olvasható, tagolt, felsorolásorientált összefoglaló anyag
 • száraz jogszabályok helyett, jól érthető összefoglaló
 • táblázatokkal, magyarázatokkal, elmélyülést segítő forrásmegjelölésekkel
HónapLakáshitel összegeKamatfizetésTőketörlesztésLakáshitel törlesztőjeBetörlesztés összegeGyermek támogatás betörlesztéseAktuális Kamatláb (%)Alapkamat mértéke (%)5 éves állampapír kamat mértéke (%)Támogatás mentes kamatBüntetés alapjaBüntetésKumulált büntetésÖsszes visszafizetendő (kamattámogatás és büntetés)Összes büntetés a felvett hitel összegének arányában(%)Tőkearányos büntetés éves mértéke (%)
HónapLakáshitel összegeKamatfizetésTőketörlesztésLakáshitel törlesztőjeBetörlesztés összegeGyermek támogatás betörlesztéseAktuális Kamatláb (%)Alapkamat mértéke (%)5 éves állampapír kamat mértéke (%)Támogatás mentes kamatBüntetés alapjaBüntetésKumulált büntetésÖsszes visszafizetendő (kamattámogatás és büntetés)Összes büntetés a felvett hitel összegének arányában(%)Tőkearányos büntetés éves mértéke (%)
48 hónap: - Ft
96 hónap: - Ft
120 hónap: - Ft
HónapLakáshitel összegeKamatfizetésTőketörlesztésLakáshitel törlesztőjeBetörlesztés összegeGyermek támogatás betörlesztéseAktuális Kamatláb (%)Alapkamat mértéke (%)5 éves állampapír kamat mértéke (%)Támogatás mentes kamatBüntetés alapjaBüntetésKumulált büntetésÖsszes visszafizetendő (kamattámogatás és büntetés)Összes büntetés a felvett hitel összegének arányában(%)Tőkearányos büntetés éves mértéke (%)
48 hónap: - Ft
96 hónap: - Ft
120 hónap: - Ft
------------- ha nem született gyerek: ------------- Büntetés:
48 hónap:
96 hónap:
120 hónap:
-------------
Eredeti: 0 Ft
15M Levonás: 0 Ft
30M Levonás: 0 Ft

-------------
Felhalmozódó kamatok
OLD ONE
Felhalmozódó kamatok: 0 Ft
---
Felhalmozódó kamatok (Eredeti): 0 Ft
Felhalmozódó kamatok (15M Ft levonás): 0 Ft
Felhalmozódó kamatok (30M Ft levonás): 0 Ft
Teljes visszafizetls -------
Teljes visszafizetés (Eredeti): Ft
Teljes visszafizetés (15M Ft levonással): Ft
Teljes visszafizetés (30M Ft levonással): Ft
Negatív értékek ------------
Eredeti negatív érték (Eredeti): Ft
Eredeti negatív érték (15M Ft levonással): Ft
Eredeti negatív érték (30M Ft levonással): Ft
Végleges számítás---------
A végleges számítás (Eredeti): Ft
A végleges számítás (15M Ft levonással): Ft
A végleges számítás (30M Ft levonással): Ft
Visszafizetés segédtáblázatok
Eddig befizetett összegek az adott hónapban:
0 0 0
Saját betörlesztések:
0 0 0
Total Special értékek (kiszámítva):

Final Fund értékek:
100.00 200.00 300.00
Ultimate Total Special értékek (kiszámítva):0 gyerek

1 gyerek

2 gyerek